Friday, January 21, 2011

::Action Research::

Assalamualaikum...


Dah lama Wawa tak update and blogwalk..
Maaf lar, Wawa busy dengan Felt Craft lately..
Banyak order dari courseates~ 
Kepenatan lepas buat 7 lollipops
order dari Ecah untuk anak buah die..
Bukan lollipop betul, lollipop
Felt Craft~ hehehe...
So curik update blog sambil2
duduk rehat nie~

Sebenarnye Wawa teringat pasal Action Research..
Semua student IPG kena laksanakan Action Research ni masa final year..
Lecturer Wawa dah mintak tajuk untuk research..
Wawa ada lar jugak terfikir beberapa tajuk
yang agak sesuai tapi tak tahu lar Pensyarah Pembimbing terima
ke tak tajuk Wawa tue.. 

Action Research nie lain sikit dari Conventional Research..
Action Research perlu ada tindakan untuk menyelesaikan masalah.
Kajian Tindakan dijalankan bagi memperbaiki mutu pendidikan yng melibatkan
proses pengajaran & pembelajaran serta ikhtisas guru yang sistematik.
Action Research dilakukan dalam situasi sebenar dan hasil
kajian bersifat kualititatif menggunakan deskriptif dan naratif.

Action research ada 5 langkah:
  1. Mengenal pasti masalah
  2. Merancang tindakan yang perlu diambil
  3. Melaksanakan tindakan
  4. Pengumpulan data dan menganalisis data
  5. Refleksi
 
Penyelidikan nie ada banyak fahaman atau kaedah..
Yang penting kita ikut kehendak pensyarah pembimbing kita..
Mesti tak faham kan.. Tapi bila dah tiba masa korang sume buat research,
korang akan faham jugak lar..
Wawa harap Wawa dapat selesaikan Action Research nie dengan jayanya..
Doakan Wawa yer kawan-kawan =)
Tata!!
 



 
 

6 comments:

zubir othman said...

haah..sem ni saya kne wat...huk3...tajuk xtau ag..kos prasekolah....ad ap2 tjuk cdngan...hek3...

Bo0lat's Heart said...

Hehehe~
X pro lar course Prasekolah..
saya course Pendidikan Khas..
Btw, slamat berjaya yer..
Mari berusaha!! hehe~

sri juju said...

wah , ade jual craft jgk ke ? MCM mne nk tgk craft yg awk jual ?

Bo0lat's Heart said...

Sri Juju: Bleh search Triple S Craft kat Facebook =)

The Blogger said...

hehehe..usaha2..kite pun kne wat research gak..but this sem wat research proposal dlu..nxt sem bru proceed yg part menakutkan..wakakaka..
gud luck dear..

Bo0lat's Heart said...

Ummi: Smae lar.. Kene wat proposal dlu nie tp ktorg dah bleh nk proceed ngn sampel & instrumen.. Adoi~ pening2.. takot mmg semestinye dah... Mari usaha same2.. Chaiyok!!